Ohlédnutí za sezonou 2014/15

V létě 2014 jsme po několikaletém průzkumu a vývoji otevřeli veřejnosti první umělou surfovou vlnu v ČR. Máme za sebou druhou sezonu provozu a myslím, že je ideální čas ohlédnout se zpět, zhodnotit fungování vlny a seznámit vás s její budoucností. Zároveň se také dozvíte jak to vypadá s dalšími projekty, které se snaží přinést surfing co nejblíže k vám a jak by to mohlo vypadat, kdybychom sehnali více financí.

Rok 2014

V červenci 2014 si mohli surfaři poprvé vyzkoušet surfing na umělé vlně v řece i na našem území.  Zařadili jsme se tím k dalším zemím (např. USA, Kanada, Německo, Rakousko, Slovensko, Švýcarsko atd.), kde river surfing už zapustil pevně své kořeny a jeho popularita stále stoupá. Vlna vznikla díky iniciativě surfwave.cz v Brandýse nad Labem, na naší největší řece Labi.  Je součástí vodáckého kanálu a nachází se hned na jeho začátku, v těsné blízkosti renesančního zámku a mlýna, přímo pod mostem spojujícím Brandýs a Starou Boleslav. Jak přesně vlna vznikala si můžete přečíst zde. Vlna je vhodná nejen pro začátečníky a mírně pokročilé surfaře, ale i pro úplné nováčky, kteří o surfu přemýšlejí nebo sní, ale neměli zatím příležitost to vyzkoušet. Narozdíl od oceánu se vlna nehýbe, je statická (tvoří se stále na jednom místě) a jste na ní vždy sami. To umožňuje velké množství pokusů a rychlý progres. Na místě je půjčovna surfů a neoprenů. V případě zájmu si můžete objednat také instruktora, který se vám bude věnovat.

DSC_0548

Hned od začátku byly ohlasy na první umělou vlnu v ČR velmi pozitivní. Kromě zvědavých surfařů přijížděli vlnu vyzkoušet i další vyznavači boardových sportů (wake, kite, snb, sk8), ale  i lidé kteří v životě nic podobného nezkusili. Vlna samozřejmě zaujala také média (ČT, NOVA, PRIMA, REUTERS, AP, MF DNES, iDNES atd.) a během první sezony se reportáže, fotky a články objevovaly nejen u nás, ale i v zahraničí. Sezonu jsme ukončili závěrečnou Winter Riversurfparty 6. prosince a vlna ulehla k zimnímu spánku. První sezona skončila úspěchem a těšili jsme se na další….

Rok 2015

sPro letošní sezonu jsme měli přiravených hned několik novinek. Tou hlavní bylo vybudování zázemí pro surfaře. Místo, kde se budete moci pohodlně převléknout, odpočinout si, posedět a dát drink nebo uskladnit vybavení. Během loňské zimy jsme pracovali na projektu, který by byl realizovatelný. Stáli jsme před několika problémy: nízký rozpočet, umístění na městském pozemku,  poloha v památkové i záplavové zóně, navíc ještě v nivě řeky. Všechny problémy se podařilo úspěšně vyřešit a projekt by měl být do konce listopadu schválen všemi příslušnými úřady…. Ano také jsme čekali, že už letos bude zázemí stát a budeme ho moci využívat, nebudu skrývat zklamání a rozčarování z toho jak u nás některé věci fungují. Ale kdo jste se někdy pokoušel něco stavět nebo organizovat víte, že úřední postup je pomalý a lhůty na vyjádření dlouhé… Jsme proto rádi, že nejpozději v prosinci můžeme projekt začít realizovat a na příští sezonu by měl být připraven. Další prioritou byla úprava překážky tvořící vlnu a kultivace břehu od mostu směrem k mlýnu. S pomocí dvou bagrů a velkého množství hlíny se podařilo velkou část pozemku rozkládající se mezi pláží a mostem u mlýna vyčistit, srovnat, zavést kvalitní hlínou a v poslední fázi také osít trávou, která začíná pomalu růst. Příští rok zde vznikne příjemná chill out zóna, kde si budou moci surfaři a jejich doprovod odpočinout v houpacích sítích nebo potrénovat rovnováhu na slackline. Samozřejmě nezapomínáme ani na děti, které v tomto prostoru najdou různé aktivity.IMG_4236 Při úpravě překážky jsme bohužel tak úspěšní nebyli…. Hlavním důvodem byl nedostatek vody, který zásadně ovlivnil letošní sezonu a nedovolil nám realizovat vymyšlené úpravy. Stručně řečeno, těch pár dní co se dala pouštět voda jsme raději věnovali surfování než časově náročnému vypouštění a napouštění kanálu kvůli úpravám. Pokud situace dovolí, dojde k nim před zahájením sezony 2016. Nedostatek vody velmi poznamenal letošní sezonu a všechny nás nepříjemně překvapil. Květen byl ještě dobrý, ale od června začaly problémy s nedostatkem vody, které trvaly až do konce září. Místní stařešinové marně pátrali v paměti, kdy naposledy bylo v Labi (i dalších řekách) tak málo vody. Navíc elektrárna na našem jezu, která má bohužel přednostní právo na vodu před sportovci, neudělala žádný vstřícný krok a vodu nám prostě odmítala dát. Výsledkem bylo, že se dalo surfovat jen pár dní. Buď když vyjímečně zapršelo nebo když byla elektrárna odstavená. Navíc se vůbec nedaly plánovat žádné akce a doprovodný program dopředu, protože informaci jestli bude voda, jsme mohli zjistit vždy až těsně před začátkem ježdění. Bohužel surfování jsme si letos moc neužili, zato nervů bylo víc než dost…Vypadá to že od příštího roku bude mít elektrárna nového vlastníka a snad s ním bude lepší domluva.

Rok 2016

Ve světovém měřítku pokračuje boom surfingu mimo oceán a stále přibývá nových instalací různých technologií. Největší peckou je samozřejmě otevření první veřejně přístupné Wavegarden ve Walesu, která zahájila provoz koncem letošního léta a sbírá velmi pozitivní ohlasy. Na rok 2016 je plánováno otevření další a to v americkém Austinu. Konkurenční firma Wave Loch usiluje o realizaci své technologie vln pohybujících se v laguně v anglickém Bristolu a je možné, že už v roce 2016 začnou stavět.

Surf-Snowdonia-Jonty-Storey-1024x683

Wavepoolů – bazénů s umělou vlnou bude v roce 2016 otevřeno hned několik (např. Usa, Švýcarsko, Rusko, Čína). I u nás se blýská na lepší časy a od února 2016 budeme moci vyzkoušet technologii Flowrider, která bude hlavní chloubou Surf Areny v pražských Letňanech. Nejedná se sice o klasický surfing, ale je to velmi zábavný druh pohybu, který si našel tisíce příznivců na celém světě. Flowrider je v současné době nejrozšířenější a cenově nejdostupnější alternativa k surfingu a tak se pomalu můžete začít těšit na akce, které pro vás ve spolupráci se Surf Arenou chystáme. River surfing je na vzestupu již několik let a nejinak tomu bude i v roce 2016. Jak přibývá surfařů hledajících zábavu v řekách přibývá i nových spotů. A to zejména v zemích se silnými a vodou dobře zásobenými řekami (zejména Usa, Kanada, Německo, Švýcarsko). surf-arena-letnany-budovaU nás zatím zůstává jedinou funkční vlnou Brandýs. Sice víme i o dalších místech, kde by se dala vybudovat nová vlna, ale narážíme na problém s nedostatkem financí pro její realizaci. Dále se také snažíme aktivně oslovovovat firmy realizující velké projekty, jejichž součástí jsou úpravy toků (např. nová čistička vod na císařském ostrově v Praze) a přesvědčit je o výhodách umístění surfové vlny do jejich plánů. Zde zatím bohužel narážíme na nezájem. Lépe vypadá situace na některých umělých kanálech pro vodní slalom, kde vedeme jednání a snažíme se zařadit surfing na statické vlně do jejich nabídky na příští sezonu.

Pokud máte nějaké nápady nebo dobré kontakty na těch „správných“ místech, které by mohli surfing bez oceánu v naší malé zemi posunout zase o něco dál, budu velmi rád když se ozvete.  Díky!

VLNĚ ZDAR!!!