První River Surf Party

V pátek 5. září proběhla první River Surf Party a my jsme rozhodně nemohli chybět. Na Vlně pod Zámkem v Brandýse nad Labem se sešlo asi 200 lidí z různých koutů republiky. Počasí vyšlo skvěle, svítilo sluníčko a v řece bylo hodně vody, takže vlna byla silná a dobře držela.

Program začal ve čtyři hodiny odpoledne, kdy na místo dorazili první surfaři a diváci. Hlavním lákadlem celé akce byla první statická vlna pro surfing v ČR. Zájemci mohli na půjčeném prkně  vyzkoušet, jaký je to pocit surfovat v řece.  Ze břehu jim radili přítomní surfaři a diváci je hecovali ke statečným výkonům. Největším rozdílem oproti surfingu na oceánu není to, že voda je sladká a méně nese, ale to, že se vlna v řece nehýbe. Zůstává stále na jednom místě, stejně jako surfař, pod kterým rychle proudící voda, přes speciálně vytvořenou překážku, vytváří nekonečnou vlnu. Na ní je možné trénovat take off, zatáčet a zkoušet triky. V pátek se do vody kromě stálých návštěvníků vrhli i úplní začátečníci a vedli si velmi statečně. Některým se dokonce podařilo i na pár vteřin vstát a zažít ten super pocit z jízdy na vlně. Chybět samozřejmě nemohli naši nejlepší river surfaři Tereza „Srna“ Máchová, Michal Kuna, Vašek Jirsák a další borci, kteří předváděli přihlížejícím stylové a exhibiční jízdy včetně odvážných dropů do vlny.Pohled na vlnu z mostu

Po celou dobu párty byla také možnost vyzkoušet na bazénu nad vlnou v těsné blízkosti renesančního mlýna a třetího nejstaršího kamenného mostu v ČR paddleboardy, které poskytl Paddleboardshop.czO pohodu na břehu se staral stánek Budweiser Budvar se svojí dvanáctkou. Kdo měl chuť na něco dobrého zastavil se na lahůdky, které přivezli kuchaři z Boudy v Obřím dole až z Krkonoš. Stylové doplňky a oblečení bylo k dispozici na stánku Freeride.cz.
Jogínka Jana cvičí i na surfu... Ondřej Houdek Pivo a gril - základ dobré párty Stánek Freeride.cz
Nakonec se surfovalo až do úplné tmy, kdy pár jedinců stále drtilo vlnu a nemohlo přestat. Zasurfovat si přišel i Jarda Volf (několikanásobný medailista z LOH a MS), kterého jsme na kanále dosud vídali jen na lodi. Na břehu mezitím řidiči abstinovali a spolujezdci popíjeli. Debatovalo se o surfingu ve všech podobách, plánovala se budoucnost vlny a úpravy, které během podzimu a zimy přijdou, aby na jaře byla ještě lepší. Byla to pohoda a děkujeme všem, kteří přišli a podpořili svou přítomností a útratou tuto benefiční akci, jejíž výtěžek bude investován do úprav okolí vlny. Vlně zdar a těšte se na podzimní River Surf Party!
Výhled z vlny - renesanční mlýn a třetí nejstarší kamenný most v ČR.