River Surf Forum 2014

V Mnichově, hlavním městě river surfingu, proběhlo v termínu 1. – 2. 8. 2014 druhé River Surf Forum. Nápad uspořádat setkání river surfařů z celého světa se zrodil v hlavě inženýra a surfaře Benjamina Di-Quala. Hlavní myšlenkou akce je propojit iniciativy, usilující o vybudování umělé vlny ve svém okolí, s podobnými projekty z celého světa. 

Hlavní organizátoři Benjamin Di-Qual a Heinrich Schroeter si prohlížejí prezentaci surfwave.cz

Hlavní organizátoři Benjamin Di-Qual a Heinrich Schroeter si prohlížejí prezentaci surfwave.cz

Stejně jako vloni převzala nad celým setkáním záštitu Bavorská komora stavebních inženýrů, která poskytla prostory pro přednášky a finance potřebné pro přípravu a konání fóra. To myslím velmi trefně ilustruje stav společnosti u nás a v Německu. Když jsem se ptal prezidenta komory, pana Heinricha Schroetera, proč podporují surfaře, odpověděl mi, že práce inženýrů působí na veřejnost nudně a nikdo příliš neocení nový most nebo kus silnice. Naopak stavění umělých vln je prý sexy a je velmi rád, že inženýři mohou svými technickými znalostmi pomoci vytvořit také něco cool co veřejnost ocení.

Surfwave.cz - povídání o našem projektu

Surfwave.cz – povídání o našem projektu

Fórum bylo rozloženo do dvou dnů. V pátek odpoledne od 14h byla v bezprostřední blízkosti Eisbachu (nejznámějšího a nejlepšího river surf spotu) připravena prezentace 16ti iniciativ usilujících o vybudování umělé vlny. Náš projekt surfwave.cz byl její součástí. Program zahájili krátkým proslovem organizátoři a místní komunální politici. Pak už byl prostor na dotazy od přítomných novinářů, návštěvníků a surfařů. Celé odpoledne probíhala intenzivní výměna informací a zkušeností mezi jednotlivými projekty.

Fialové vlny jsou umělé, modré jsou přírodní, zelené se staví a červené se plánují

Některé z nich jsou zatím pouze teorií, jiné jsou ve fázi plánování a sestavování studie proveditelnosti. Další jsou již vyprojektované i zafinancované a začnou se brzy stavět. Každý z projektů naráží na spoustu problémů. Je to logické, stavění umělé vlny v řece je složitá disciplína. Problémy se však řeší jednodušeji, když víte jak na to. Možná se vám něco zdá jako neřešitelný problém a konec nadějí, ale kolega, který podobný problém vyřešil na svém projektu, vám může ukázat nový směr. A to je přesně to proč River Surf Forum vzniklo. V 18h skončila oficiální část a většina z nás hned spěchala k autu pro neopren a prkno, abychom si zajezdili na legendárním Eisbachu. Jezdilo se dlouho do noci i za pomoci donesených halogenů.

Surfing Eisbach...

Surfing Eisbach…

Sobotní program začínal od 9h a byl nabitý přednáškami. Každá přednáška se dívala na river surfing z jiného pohledu a na podiu se střídali řečníci z Německa, Rakouska, Švýcarska, Kanady a USA. Prezentovaná témata zahrnovala např. komerční potenciál river surfingu, odhad nákladů a sestavení rozpočtu před zahájením projektu, rizika spojená s jeho řízením, způsob výstavby šetrný k životnímu prostředí, základy říční hydrauliky a dopad umělé vlny na morfologii řeky, rakouský způsob stavby umělých vln, způsoby testování vln, výhody registrovaných asociací při jednání se samosprávou, design vln v přírodních říčních systémech vs stavba v umělém kanále. Bylo celkem zábavné sledovat jak spolu v uvolněné atmosféře schůzují surfaři, inženýři, stavitelé vln, vedoucí projektů a iniciativ. Mezi více než 80 návštěvníky byli i lidé, kteří river surfing teprve objevují a přijeli nabrat informace z první ruky. Ti dostali prostor na závěr fóra při panelové diskusi, kdy byla možnost zeptat se všech přednášejících na cokoliv. Bylo vidět, že hlad po informacích je velký a tak se diskuse protáhla na více než hodinu a půl. Ještě dlouho po skončení fóra bylo možno potkat v okolních hospodách skupinky lidí debatujících o právě prožitém dni, který jim mnoho dal a na který jen tak nezapomenou.Ben Nielsen přednáší a publikum pozorně poslouchá

Oficiální část fóra skončila a naše parta ve složení Ben Di-Qual, Neil Eggsgaard, Jacob Kelly Quinlan, Benjamin Nielsen, Maximilian Neubock, Honza Maršík a Vladimíra Nováková vyrazila na tour po vlnách daleko od oceánu. Těšte se na další článek, kde bude méně schůzování a více surfování!!!