Wavegarden – první komerční instalace

Wavegarden – v současnosti asi nejlepší technologie na výrobu umělých vln, se konečně dočká první veřejně přístupné instalace. Zatím jediná Wavegarden stojí na tajném místě kdesi v Baskicku. Slouží pouze jako demo centrum vlastníkům patentu, firmě Instant Sport S.L. Probíhá zde neustálý vývoj a v praxi se zkouší nová nastavení a vylepšení. Je určena pouze pro prezentaci  potencionálním klientům, kteří uvažují o vlastní instalaci a pro komerční akce, které mohou firmu zviditelnit.

Pokud se o surfnig trochu zajímáte tak Wavegarden určitě znáte. Pokud jste o této technologii nikdy neslyšeli pokusím se jí v krátkosti představit. Nápad surfařů z Baskicka přinést kvalitní surfovou vlnu i těm, kteří nemají to štěstí bydlet u oceánu se začal realizovat v roce 2005. Od začátku bylo jasné, že vlna se musí hýbat směrem dopředu a odlišit se tak od jiných technologií na výrobu umělých vln, které „stojí“ na místě. Cesta to byla dlouhá a trnitá. Od modelů v malém měřítku se přecházelo postupně na větší prototypy a vše skončilo stavbou laguny na které se v roce 2009 začalo surfovat. Stále to však nebylo ono a vývojáři cítili, že by to mohlo fungovat ještě daleko lépe. Proto byla laguna dále několikrát upravována, zejména její tvar, hloubka, velikost.  Také zařízení pod vodou bylo dále zdokonalováno, aby bylo efektivnější a ekonomičtější. Po značném úsilí, které stálo spoustu času a peněz je výsledkem poslední verze, která funguje od roku 2013 a zatím se nebude měnit. Laguna o rozměrech 300×75 m je rozdělená na několik zón. Zkušenější surfaři jsou odděleni od začátečníků a samozřejmě nechybí ani pláž a místo pro plavání. Wavegarden umí vytvářet vlny až do výšky 1,9m. Velikost i síla vln se dá jednoduše regulovat. V místě pro pokročilé jsou vlny nejvyšší a umožňují jízdu dlouhou až 18 sekund. Postupně ztrácejí sílu a přicházejí do zóny pro začátečníky, kteří se na nich učí jezdit. Každá vlna je využita hned dvakrát a za hodinu jich vznikne v laguně okolo 120. Doporučená kapacita je 50-100 surfařů – záleží na jejich dovednostech. Celé je to skvěle vymyšlené a perfektně to funguje. Systém Wavegarden je patentovaný na všech kontinentech a majitelé si know how velmi pečlivě hlídají. Pokud chcete znát více technických informací navštivte jejich stránky wavegarden.com nebo si vyhledejte přímo patenty, kde je vše vysvětleno do detailu.

top view

Wavegarden - nákres

Již několik let se spekuluje, kde vyroste první veřejně přístupná Wavegarden. Projektů na realizaci bylo několik, ale žádný se nepodařilo dotáhnout do konce. Je to taková malá záhada. Pokud vše funguje tak bezproblémově, jak je majiteli prezentováno, proč už někde Wavegarden nestojí? V zemích s velkým počtem surfařů a silnou ekonomikou (USA, Japonsko, Německo, Francie atd.) by se takový surfpark jistě mohl bez problémů realizovat. Podle vlastníků patentu je v současné době v jednání zhruba 10 instalací v Evropě a Severní Americe. To na první pohled vypadá jako skvělá zpráva pro surfaře, kteří budou mít to štěstí, že Wavegarden vyroste v jejich regionu. Budoucnost ukáže, zda jde pouze o marketingový tah nebo o skutečnost. Každopádně prvním a zatím jediným oficiálně potvrzeným projektem, který se bude realizovat, je Surf Snowdonia ve Walesu. Konkrétně v městečku Dolgarrog v malebné oblasti Conwy Valley v národním parku Snowdonia. Stavět se začne v květnu 2014 a celková investice se bude pohybovat okolo 7,7 miliónů liber. Otevření je plánované na léto 2015. Je to možná trochu překvapivé místo, ale na Britských ostrovech se v posledních letech surfuje stále víc a surfing je zde velmi populární.

designaccess

snowdonia

Pokud se vše podaří postavit tak jak je naplánováno, bude Surf Snowdonia areál, který zatím nemá ve světě obdoby. Kromě surfingu nabídne i špičkový wakeboarding a další doplňkové aktivity pro návštěvníky, kteří nechtějí surfovat. Chybět samozřejmě nemůže kvalitní zázemí, restaurace, obchody a bary. Kromě volného surfingu pro veřejnost bude Wavegarden hojně využívána také pro trénink s profi surfaři formou workshopů a campů. Je to přímo dokonalá pomůcka pro surfaře, kteří se chtějí zlepšovat. Nečekáte na swell, ale dáváte si jednu vlnu za druhou a během dne (týdne) toho najezdíte mnohem víc než v oceánu. Vlna je pořád stejná a pády bezpečné. Pravděpodobně vznikne nový, trochu specifický styl ježdění plný airů a technických triků. Pokud budete mít v létě 2015 a později cestu do Walesu, nezapomeňte toto nové místo na surfové mapě světa navštívit a dát si pár vln!

Wavegarden from Jeremy Flores on Vimeo.