River Wave Forum Mnichov 2013

Přes 80 riversurfařů a stavitelů vln se sešlo v sobotu 9. listopadu 2013 v Mnichově, aby diskutovalo o současnosti a budoucnosti riversurfingu ve střední Evropě. Fórum se konalo v sídle Bavorské komory stavebních inženýrů, která nad ním převzala záštitu a místnost byla zaplněna do posledního místečka. Mnichov je město riversurfingu zaslíbené a proto není divu, že k prvnímu oficiálnímu setkání riversurfingové komunity došlo právě zde. Celou akci vymysleli a výborně zorganizovali Benjamin Di-Qual a River Steve, kteří se rozhodli shromáždit ty nejlepší nápady a lidi v jeden čas na jednom místě. Setkání to bylo opravdu unikátní a klukům za něj patří velký dík.

Diskutovat o aktuálních projektech a nejnovějších metodách výstavby vln přijeli hlavně zástupci riversurfingových velmocí (Německa, Rakouska, Švýcarska), ale nechyběli ani hosté z dalších zemí Evropy včetně naší „delegace“. Potkali jsme zde staré známé a poznali nové. Cílem setkání byla výměna informací, zkušeností a prezentace výsledků, doprovázená otevřenou diskusí. Stavitelům vln byla dána možnost setkat se s experty z univerzit a dalších institucí, kteří by jim mohli pomoci k úspěšnému dokončení projektů. Zajímavý mix surfařů, kajakářů, inženýrů, vedoucích projektů, úředníků, zástupců klubů a dalších prezentujících účastníků, nabídl velmi zajímavou debatu v pohodové atmosféře.

munich eisbach surf surfing 14

Jak vytvořit perfektní vlnu? Proč jsou Eisbach v Mnichově a Almkanal v Salcburku tak populární vlny? Proč jsou statické vlny v řekách tak přitažlivé pro surfaře a kajakáře? Jak můžeme vytvořit dobré podmínky pro kvalitní statickou vlnu? Hlavně tyto otázky byly v centru dění prvního riversurfingového fóra a byly probrány z různých úhlů pohledu. Došlo k cenné výměně informací a byla navázána nová, důležitá spojení. Jako příklad bych uvedl prohlášení Dr. Heinricha Schroetera, předsedy Bavorské komory stavebních inženýrů: “ Převzetím záštity nad konáním prvního River Wave Fóra chceme podporovat dialog mezi surfaři a staviteli vln . Tam, kde příroda neposkytla podmínky pro dokonalé vlny, mohou vodní inženýři pomoci. Inženýři mají potřebné znalosti a mohou tak pomoci vytvořit dokonalé podmínky pro sportovce. A zároveň zajistit také jejich bezpečnost . Jsme rádi, že můžeme být hostitelem této unikátní akce “ 

Riversurfing už není pouze zálibou několika nadšenců.  Poslední dobou se dostává čím dál častěji do povědomí veřejnosti. Důkazem je stále rostoucí počet objevených nebo budovaných statických vln v Evropě i na dalších kontinentech. V současné době je ve fázi plánování nebo schvalování několik zajímavých projektů, na kterých spolupracují surfaři s odborníky z univerzit a dalších institucí. Jsem rád, že to platí i pro ČR.

Vlně zdar!